De ontwerpeisen

Uit de analyse is gebleken dat het ontwerp aan verschillende eisen moet voldoen. Hieronder vindt u de eisen met daarbij de verantwoording:

Ontwerpeisen Verantwoording
Er moet een rijke taalleeromgeving zijn (Paus, et al., 2018). Ik moet gebruik maken van rijke teksten die motiverend zijn voor de leerlingen, een duidelijke tekststructuur hebben en die bijdragen aan de kennisontwikkeling. Ik ondersteun het begrijpend lezen over de vakdisciplines heen: het leren begrijpen van teksten komt niet alleen aan bod tijdens de taallessen/lessen Nederlands, maar ook in de zaakvakken, wis- en natuurkunde en techniek en het vreemdetalenonderwijs, waar deze teksten betekenisvol zijn in de context. Ook stimuleer ik de leerlingen om te lezen door het klaslokaal aan te kleden met een leeshoek, Bookflix-poster en vlaggetjes waarop staat 'Lezen is een feest'.
Positieve leescultuur bevorderen (Paus, et al., 2018). Het ontwerp moet bijdragen aan een leescultuur waarin lezen gestimuleerd en gewaardeerd wordt, bijvoorbeeld door boekenhoekjes of leesuitdagingen te introduceren.
Het ontwerp moet uitvoerbaar en laagdrempelig zijn. Het ontwerp moet uitvoerbaar en laagdrempelig zijn, zodat het op deze manier voor iedere leerkracht van groep 5 tot en met 8 toepasbaar is. De leerkrachten mogen niet gedemotiveerd raken door een gebruiksonvriendelijk ontwerp.
In het ontwerp moet leerlingfeedback zijn opgenomen. Om de effectiviteit en motivatie te monitoren, moet de methode ruimte laten voor leerlingen om hun mening te geven over de teksten en opdrachten. Dit kan gebeuren via korte vragenlijsten of evaluatiegesprekken.
Leerlingen moeten leesstrategieën aangeleerd krijgen tijdens de lessen begrijpend lezen (Paus, et al., 2018). Tijdens de lessen zal er aandacht besteed worden aan het aanleren van leesstrategieën.
Rijke teksten die aansluiten bij het leesniveau van de leerlingen. De opdrachten en teksten moeten zo ontworpen zijn dat ze passen bij verschillende leesniveaus, zodat iedere leerling succeservaringen kan opdoen. Dit kan bijdragen aan een positief zelfbeeld en meer motivatie.
Leerprestaties vergroten - Het uiteindelijke ontwerp heeft als doel dat de leerprestaties omhoog gaan van de leerlingen door te focussen op het onderdeel intrinsieke motivatie. Er vindt een toets moment van de methode Leeslink voor de uitvoering van het ontwerp plaats en na de uitvoering. Ook vindt de LIB-toets van M5 (midden 5) plaats na de uitvoering van het praktijkonderzoek.

Door deze ontwerpeisen mee te nemen in de ontwikkeling van de aangepaste Leeslink-methode, zorg ik ervoor dat de methode niet alleen motivatie verhogend werkt, maar ook effectief en praktisch uitvoerbaar is.

Maak jouw eigen website met JouwWeb