Kennisdeling

 

Tijdens mijn praktijkonderzoek heb ik waardevolle inzichten opgedaan over begrijpend lezen en de invloed van leesmotivatie op dit proces. Deze kennis heeft mij geïnspireerd om mijn bevindingen te delen met collega’s en andere leerkrachten. Ik merkte al snel dat ik niet alleen wilde leren voor mijn eigen ontwikkeling, maar ook een bijdrage wil leveren aan de verdere ontwikkeling van het leesonderwijs binnen onze school. Daarom besloot ik deze website te creëren, specifiek gericht op de rol van leesmotivatie bij begrijpend lezen, zodat de opgedane kennis breder toegankelijk zou worden voor anderen.

Gedurende het onderzoek heb ik regelmatig feedback gevraagd aan mensen in mijn omgeving, zoals collega’s, medestudenten en mijn praktijkbegeleider. Deze feedback was essentieel om mijn onderzoek te verbeteren en mijn ideeën verder te ontwikkelen. Mijn praktijkonderzoek begon met gesprekken met mijn mentor en de directieondersteuner. In deze gesprekken werd het ontwerp van mijn onderzoek bepaald, met focus op begrijpend lezen. Later heb ik het thema leesmotivatie toegevoegd, omdat ik geïnteresseerd was in de invloed van leesmotivatie op begrijpend lezen. Mijn doel was om ervoor te zorgen dat het onderzoek niet alleen waardevol voor mij zou zijn, maar ook voor het gehele schoolteam. Daarom besloot ik om alle collega’s actief bij het onderzoek te betrekken.

Bij de opstart van mijn praktijkonderzoek sloot ik me aan bij de werkgroep 'Leesplezier vergroten'. Tijdens de eerste twee studiedagen van het schooljaar 2024/2025 werd er aandacht besteed aan activiteiten die gericht waren op het bevorderen van leesplezier. In de afrondingsfase van deze werkgroep heb ik een poster gemaakt met lesideeën, die tijdens deze studiedagen besproken en uitgevoerd werden door de leerkrachten zelf (zie bijlage 7). Deze poster heb ik in de lerarenkamer opgehangen, zodat alle leerkrachten werden herinnerd aan de activiteiten en de kans kregen deze in hun eigen klas uit te voeren. Daarnaast ontving ik e-mails van de leerkrachten met de lesactiviteiten die zij in hun klas hadden uitgevoerd. Deze verzamelde ik en bundelde ik tot een inspiratiebestand, gericht op het bevorderen van leesplezier, wat direct bijdraagt aan leesmotivatie. Dit bestand is terug te vinden onder het kopje 'hulpmiddelen -> activiteiten' op deze website.

Voor het verzamelen van gerichte gegevens stelde ik een vragenlijst op die specifiek gericht was op begrijpend lezen, leesmotivatie en de methode 'Leeslink'. Deze vragenlijst deelde ik uitsluitend met de bovenbouwleerkrachten, aangezien zij de methode Leeslink gebruiken en actief werken met begrijpend lezen in hun klas. De onderbouwleerkrachten werkten namelijk niet met deze methode, waardoor hun input minder relevant was voor dit specifieke onderzoek.

Hoewel mijn onderzoek zich richtte op de bovenbouw, heb ik er bewust voor gekozen om alle leerkrachten bij mijn praktijkonderzoek te betrekken. Dit deed ik door mijn praktijkonderzoeksposter (bijlage 5) tijdens een bordsessie in een teamvergadering te presenteren. Op de poster richtte ik mij vooral op het ontwerp en de ontwerpeisen van het onderzoek. Tijdens de bordsessie vroeg ik om schriftelijke feedback en suggesties, zodat iedereen de kans kreeg aan mijn onderzoek bij te dragen. Op deze manier wilde ik ervoor zorgen dat het hele team meedacht over het belang van leesmotivatie en begrijpend lezen binnen ons onderwijs.

Na de publicatie van deze website heb ik de teamleden van Basisschool Klaverweide geïnformeerd. Ik heb kort de website gepresenteerd en toegelicht welke onderdelen te vinden zijn en waar ze deze op de website kunnen terugvinden.

Door deze brede betrokkenheid en samenwerking hoopte ik niet alleen mijn eigen kennis te verdiepen, maar ook dat dit onderzoek een waardevolle bijdrage zou leveren aan de ontwikkeling van het leesonderwijs op onze school als geheel. Mijn uitgewerkte ontwerpen zijn ook bruikbaar voor andere leerkrachten in het basisonderwijs.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb